Antyoksydanty – co to jest?

Antyoksydanty inaczej zwane przeciwutleniaczami walczą z wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek organizmu. Przez to przyspieszają procesy starzenia oraz zwiększają ryzyko chorób układu krążenia czy też nowotworów. Najlepszymi źródłami antyoksydantów są warzywa i owoce, ale nie tylko one.

Czym są wolne rodniki?

Reaktywne Formy Tlenu (RTW), zwane też wolnymi rodnikami coraz częściej pojawiają się w reklamach oraz informacjach publicznych. Są to atomy, cząsteczki lub jony posiadające co najmniej jeden niesparowany elektron. Przez to są one wyjątkowo reaktywne, ponieważ dążą do przyłączenia brakującego elektronu. Przez to atakują i uszkadzają komórki organizmu. Wolne rodniki zazwyczaj atakują białka, nienasycone kwasy tłuszczowe, które wchodzą w skład błon komórkowych oraz DNA. Z tego powodu RTW jest odpowiedzialne za występowanie choroby nowotworowej.

Czym są antyoksydanty?

Antyoksydanty nazywane również przeciwutleniaczami oraz antyutleniaczami są grupą związków chemicznych, która ma zdolność neutralizowania wolnych rodników. Zapobiegają one uszkodzeniom komórek. Wolny rodnik od przeciwutleniacza uzyskuje brakujący elektron i przez to nie atakuje komórek organizmu. Po oddaniu elektronu przeciwutleniacz staje się neutralny i zostaje wydalony z organizmu.
Antyoksydanty są podzielone na dwie grupy, endogenne oraz egzogenne. Antyoksydanty endogenne występują w komórkach organizmu. Antyoksydanty egzogenne są dostarczane wraz z pożywieniem lub suplementami diety.