Portal Zdrowego Życia
Tran stosowany jest szczególnie na wzmocnienie odporności. Wiele osób pamięta tran z dzieciństwa, kiedy to mama podawała go nam, abyśmy nie chorowali. Smak tranu nie był niczym przyjemnym, obecnie jednak producenci wprowadzają na rynek wersje smakowe, które mają przekonać nas do przyjmowania tego suplementu. Nie da się ukryć, że warto, gdyż wpływa on nie tylko na naszą odporność, ale także pracę mózgu.
Tran to tłuszcz otrzymywany z wątroby ryb, głównie dorszy oraz rekinów. Możliwe jest otrzymywanie go również z tkanki tłuszczowej niektórych ssaków morskich m.in. wielorybów czy fok. W składzie zawiera on nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega-3 i omega-6. Zawiera także bardzo cenne witaminy A i D, a także E.
Wykorzystywany jest on do wielu procesów. Bierze on udział w takich zadaniach jak: budowa błon śluzowych oraz ochrona przed infekcją, podnoszenie odporności, kontrola procesu widzenia, budowa kości i zębów, serca oraz skóry. Wykorzystywany jest przez organizm człowieka także do walk z chorobami układu oddechowego.
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele smakowych tranów m.in. cytrynowych, owocowych czy miętowych. Występują one w postaci kolorowych kapsułek czy żelek. Spożywanie tego cennego suplementu, nie musi być nieprzyjemne. Przy wyborze tranu powinniśmy kierować się jego składem, czyli zawartością DHA, a także stosunkiem DHA do EPA. Powinien wynosić on 3/2. Współcześnie najlepszy jest tran norweski Mollers.