Portal Zdrowego Życia
Aronia czarnoowocowa to owoce wyróżniające się na tle innych, bardziej popularnych owoców bogatym potencjałem antyutleniającym. Fakt bardzo sprawnego unieszkodliwiania wolnych rodników i zapobiegania wielu chorobom cywilizacyjnym, czyni z aronii, a zwłaszcza jej soku, doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Ogólnie można stwierdzić, ze sok z aronii czy suplementy z jej wyciągiem powinien stosować każdy. Są jednak osoby, którym szczególnie dedykowane jest spożywanie aronii i jej przetworów:
– osoby z wysokim stężeniem cholesterolu i trójglicerydów we krwi, narażone na rozwój miażdżycy, udaru czy zawału serca
– osoby z wysokim stężeniem glukozy, będące w grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę
– osoby cierpiące na nadciśnienie
– osoby z dodatnim wywiadem rodzinnym w kierunku nowotworów
– każdy, kto dba o odpowiednią kondycję skóry i chce chronić ją przed szkodliwym wpływem promieniowania UV
– osoby spędzające dużo czasu przed komputerem, nadwyrężające wzrok
Roślina aronia czarnoowocowa dzięki ogromnej zawartości polifenoli, witamin, minerałów i innych roślinnych substancji czynnych, wywiera dobroczynny wpływ na organizm, co powinno skłonić każdą osobę dbającą o zdrowie i wygląd do jej regularnego spożywania.