Tajny składnik poprawiający smak zup gulaszowych, czyli papryka wędzona

Kto miał okazję zjeść zupę gulaszową w stolicy Węgier czyli Budapeszcie, z pewnością niejeden raz zastanawiał się, jakiż to tajemny składnik tak niesamowicie podkręcał jej smak. Dawniej trudno było odtworzyć tak pyszną zupę w Polsce, bo zwyczajnie brakowało kluczowego składnika, czyli pewnej przyprawy. Dzisiaj jest to możliwe, bo papryka wędzona jest już powszechna i można ją wszędzie kupić.

papryka wedzona

Papryka wędzona w Twojej kuchni

Coraz więcej ciekawych przypraw z całego świata dociera do Polski. Poza tymi tradycyjnymi i znanymi od dawna, pojawiają się nowości takie jak na przykład wędzona papryka. Sproszkowana papryka wędzona ma zupełnie inny smak niż znana od dawna papryka słodka czy ostra. Nadaje potrawom troszkę dymnego aromatu, na koniuszku języka wyczuwalny jest jakiś ciepły smak. Rozgrzewa, jednak nie tak mocno, jak chili czy papryka ostra. To zatem coś pomiędzy smakiem papryki słodkiej, a właśnie smakiem papryki ostrej. Warto sprowadzić ją do swojej kuchni i doprawiając przyprawy za jej pomocą, uzyskać tak naprawdę zupełnie nowy smak.

Do czego stosować paprykę wędzoną?

Wybierz obrazek wyróżniający, świetnie sprawdzi się w kuchni tradycyjnej oraz nowoczesnej. Chętnie używają ją również weganie oraz wegetarianie, bo dzięki niej można uzyskać aromaty zbliżone do tych, które są wyczuwalne na przykład w grillowanym mięsie czy boczku. Taką papryką można doprawiać zupę gulaszową, leczo, zapiekanki na bazie warzyw, szczególnie papryki, cukinii oraz bakłażana, oraz oczywiście mięsa. Nadaje się do drobiu, do wieprzowiny oraz oczywiście do dziczyzny.