Właściwości nasion chia

Szałwia hiszpańska od tysiącleci cieszy się szacunkiem mieszkańców ameryki Południowej. Dzięki prozdrowotnym właściwościom, dziś przybywa również do Europy. Na czym polega jej fenomen?

DOBRE TŁUSZCZE

Chia w języku azteckim oznacza „oleisty”. I faktycznie, w 34 % składa się właśnie z tłuszczu. Nie musimy od razu wpadać w popłoch! Kwasy tłuszczowe omega – 3 przede wszystkim pozytywnie współpracują z naszym profilem lipidowym. Zmniejszają poziom szkodliwych trójglicerydów, zawału serca, podnoszą HDL (dobry cholesterol).

NA DIETĘ REDUKCYJNĄ

Wysoka zawartość owianego dobrą sławą błonnika powinna skusić osoby odchudzające się. Zmniejszenie uczucia głodu, nadciśnienia tętniczego, wchłaniania LDL, podkręcenie przemiany materii – doskonale pomogą nam w walce ze zbędnym tłuszczykiem.

Ponadto w temacie nasiona chia cena (zobacz tutaj) nie jest zbyt wygórowana, szczególnie z porównaniu z innymi suplementami diety. 1 kg kosztuje zwykle 15 – 20 zł. Dodajmy, że dzienny limit wynosi zaledwie 15 g. Korzystnie? Jak najbardziej!

DLA SPORTOWCA

Przyjmuje się, że zawodowi biegacze zawsze mają koszmarne uzębienie. Powoduje to zawarty w izotonikach cukier. Może więc pora sięgnąć po bardziej naturalne sposoby nawodnienia? Chia ma właściwości higroskopijne (magazynuje wodę). Jednorazowo może pochłonąć dziesięciokrotność swojej masy! Dzięki temu jogurt z nasionami popity wodą stanowi idealną przekąskę przed treningiem

CHOROBY METABOLICZNE

Diabetycy bez wahania mogą sięgać po nasiona chia, ponieważ zapobiegają one przemianie węglowodanów złożonych w proste. Dzięki temu poziom cukru zostaje zatrzymany na stałym poziomie. Ponadto z uwagi na brak glutenu, na azteckie specyfiki mogą sobie pozwolić nawet osoby zmagające się z celiakią.