Portal Zdrowego Życia
Amarantus jest rośliną, której historia sięga 5000 lat wstecz, kiedy to rdzenni Amerykanie uprawiali go powszechnie i stosowali do wyrobu ciast, napojów oraz do celów rytualnych. Za czasów kolonizacji uprawy amarantusa niemal doszczętnie zniszczono, a dzisiejszą popularność w Europie amarantus zawdzięcza pewnemu mnichowi.
Amarantus, dzięki swojemu bogatemu składowi, uchodzi za ziarno przyszłości. Jest źródłem łatwoprzyswajalnego białka, co w przypadku wegetarian i wegan będzie niemałym plusem. Ziarno amarantusa posiada duże ilości błonnika pokarmowego, który pomaga w prawidłowym trawieniu i ułatwia wypróżnianie. Amarantus ma aż 3 razy więcej błonnika od innych ziaren.
Bez oporów amarantus mogą spożywać osoby chore na celiakie lub te, które po spożyciu glutenu czują nieprzyjemne uczucie wzdęcia lub ociężałości. Ziarna amarantusa nie zawierają glutenu, zatem warto dodać choćby amarantus ekspandowany do jogurtu, czy musli, który pomoże zachować poczucie lekkości i dostarczy cennych składników.
Zarówno mąka amarantusowa, jak i amarantus w wersji ekspandowanej będzie świetnym źródłem witamin (A, B, E,C, D) oraz minerałów – w tym żelaza.