Kasza bulgur

Pszenica durum przez wielu dietetyków oraz trenerów jest uważana za najzdrowszą, oraz najbardziej wartościową odmianę pszenicy Z pszenicy tej wytwarza się mąkę, zwaną semoliną (jest wykorzystywana do produkcji makaronów) oraz kaszę kuskus i kaszę bulgur.

Dlaczego durum jest zdrowsza?

Pszenica durum, z które powstaje między innymi kasza bulgur, zawiera dużo więcej składników odżywczych, niż powszechnie stosowane odmiany pszenic. Zawiera duże jak na pszenicę ilości takich mikroelementów jak:

  • żelazo,
  • cynk,
  • fosfor,
  • potas,
  • miedź,
  • mangan.

Jest dodatkowo ważnym rezerwuarem witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Szczególnie ten ostatni składnik, jest niezwykle potrzebny kobietom w ciąży.

Kasza bulgur

Kasza bulgur na wagę dodatkowo jest uznawana na najzdrowszą z kasz, jakie się wytwarza z pszenicy durum. Produkt ten powstaje z gotowanych, suszonych, a następnie gniecionych ziaren zboża. Jeśli idzie os samą gramaturę, bulgur posiada największe ziarna ze wszystkich kasz na bazie durum. Nie są to jednak jedyne różnice.

Tak dla ścisłości to warto nadmienić, że bulgur występuje w trzech odmianach:

  • drobnoziarnistej,
  • średnioziarnistej,
  • gruboziarnistej.

Ponieważ proces jej wytwarzania jest najprostszym i wykonywana jest podczas niego najmniejsza praca polegająca na mechanicznym rozdrobnieniu kaszy, traci ona najmniej z pierwotnych właściwości pszenicy durum. Kasza bulgur pozytywnie wpływa na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, natomiast podczas wysiłku fizycznego, pomaga w lepszym natlenieniu tkanek.