Jemioła pospolita – niedoceniona moc zdrowia

Znamy ją przede wszystkim jako roślinka, którą wieszamy nad wigilijnym stołem podczas Świąt Bożego Narodzenia. Chyba każdy kojarzy dość specyficzne kulki porastające drzewa. Z lekcji biologii pamiętamy, że określana jest jako półpasożyt. Jednak zerwana i odpowiednio przyrządzona, dla człowieka ma olbrzymie pożyteczne znaczenie. Jemioła pospolita to niezwykle zdrowy krzew.

Zdrowotna moc jemioły pospolitej

Jemioła pospolita wykazuje duże właściwości lecznicze, pomaga nam zwalczać wiele schorzeń i w sposób bezpieczny i całkowicie naturalny dbać o stan naszego zdrowia. W jakich dolegliwościach okaże się skuteczna?

To przede wszystkim usprawnienie pracy serca. Dzięki dużym właściwościom wykazującym działanie obniżające ciśnienie krwi, jemioła pospolita wykorzystywana jest w walce z nadciśnieniem. Jej spożywania powoduje również zwiększenie częstotliwości skurczów serca i rozszerzenia naczyń krwionośnych, dzięki czemu jest idealnym preparatem dla wszystkich naczyniowców i sercowców. Niszczy również komórki nowotworowe, zmniejszając ryzyko wystąpienia raka.

Jak ją podawać?

Do spożycia nadają się liście i cienkie łodygi, które należy natychmiast oddzielić po zerwaniu krzewu. Jemiołę należy zasuszyć. Odpowiedni stan jemioły, w którym należy ją spożywać odznacza się żółtozieloną barwą. Sposób podania jest niezwykle prosty. Wystarczy zalać wrzątkiem ususzony surowiec i parzyć pięć minut pod przykryciem.

Więcej o jemiole przeczytasz na: http://www.lekinatury.pl/pl/ziola/jemiola-pospolita.html